Perşembe, Eylül 13, 2018

Tekrar mı yaratıcılık mı?

Okuduğumuz, öğrendiğimiz, gördüğümüz şeyleri hafizamiza atıyoruz. Davranışlarımızda bunlar çok önemli yapmadığımiz görmediğimiz şeyi yapmamız mümkün mü? Çok düşük olasılık. Yaratıcı ya da özgün bir şey ortaya koymak aslında var olan şeylerin farklı oranlarda ya da kombinasyonlarda birleştirilmesi mi? Düşsel varlıkların ve kavramların olduğu bir roman yazarken örneğin yine hayvanlardan doğadan örnekler almıyor muyuz? Tolkien yüzüklerin efendisini yazarken var olan coğrafyaları örnek almadı mı? Konuşan ve yürüyen ağaçlar, savaşta kullanılan filler, düşsel ve mitolojik canavarlar, cüceler, , elfler güzel insanları, orklar çirkin insanlari betimlemiyor muydu? 

Aslında sormak istediğim ve üzerinde durduğum kadar konu, yaratıcılık dediğimiz kavram, var olan bilgileri düşünceleri yine başka şeylerden esinlenerek yeniden yorumlamak ve aynı zamanda üzerine kendimizden bir şeyler katmak mı?
Yaratıcılığın sınırı nereye kadar? Gerçekten yaratıcı şeyler ortaya koyabiliyor muyuz? Ya var olan düş sınırlarının üstüne ne kadar kadar koyabiliyoruz?

Uçak tasarlarken kuşlardan, üşümemek için yine hayvanlarin postlarından faydalanmadik mı? 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder