Pazartesi, Şubat 25, 2019

Psyche ve Eros efsanesi (miti)

Psyche ve Eros’un miti (efsanesi) Yunan efsanelerinin en güzellerinden birisidir. Şimdiye kadar farklı versiyonlarda anlatılmış ve birçok sanat dalında sanatçılara ilham kaynağı olmuştur. Günümüzde halen birçok edebi eserde ve filmlere esin kaynağı olmaktadır.

Psyche, Göz kamaştırıcı Kız

Psyche üstün zerafet ve güzellikle ödüllendirilmiş bir kızdır. Tanrı Eros’a olan Aşkı ve fedakarlığı sayesinde ölümsüzlüğü kazanmıştır.

Psyche Yunancada tanrısal ruh anlamına gelmektedir. Modern zamanlarda Psyche, gerçek aşkı öğrenme, kaybetme ve koruma yolunda kendini keşfetme ve kişisel olarak geliştirmeyi sembolleştirmektedir. 


Hikayeye gelecek olursak; Psyche dünyanın güzelliğini görmek için can attığı güzelliğiyle ünlü bir kadındır. Psyche’ye karşı erkeklerin hayranlık duymasından dolayı kıskançlık krizine giren tanrı Afrodit, aşk tanrısı ve oğlu olan Eros’u erkeklerin Psyche’ye olan şehvetlerini zehirlemek için görevlendirir. Ancak Eros da Psyche ‘yi gördüğünde büyülenir ve ona aşık olur. 

Tüm erkeklerin ona gelmesine karşı Psyche bekar kalmıştır ve sadece aşık olacağı erkekle evlenmek ister. Psyche ‘nin anne ve babası kızlarının bu durumundan dolayı umutsuzluğa kapılmıştır ve kızlarının kaderinin gizeminin çözülmesi ve evlenmesi için bir kahine başvururlar. 

Eros Apollo’yu, Psyche’nin yüzünü göremeyeceği çirkin bir yaratıkla evlenmesi gerektiğiyle ilgili kehanette bulunması için yönlendirir. Çirkin yaratık onu dağın başında bekliyor olacaktır. 


Eros ve Psyche

Psyche’nin anne ve babasının beklediği şey bu değildir. Kızlarının böyle kötü bir talihe sahip olması onları yıkmıştır. Ancak bu kehanete uygun olarak kızlarını çirkin yaratıkla evlendirmeye karar vermişlerdir. 


Düğünden sonra, Psyche kocasıyla yalnız geceleri birlikte olabilmektedir ancak yüzünü görememektedir. Çirkin yaratığın ona beklentilerini ve hayallerini aşan aşkı ve iyi davranışı Psyche'yi çok mutlu etmiştir. Bu mutluluğu kız kardeşleriyle paylaşır aynı zamanda kocasının yüzünü göremediğinden dolayı hissettiği üzüntüyü de kardeşlerine anlatır. Kıskanç kardeşler Psyche’yi kocasının çirkin bir yaratıktan öte bir canavar olduğunu ve sonunda onu öldüreceği konusunda kandırırlar. Ancak kocasını öldürerek kurtulacağını söylerler. 


Bir elinde gaz lambası diğer elinde bıçakla Psyche kocasını öldürmek için hazırlanmıştır. Kocasının yanına yanaşıp ışığı yüzüne tuttuğunda çirkin yaratık kocasının aslında Tanrı Eros olduğunu görür. Sürprize ve heyecana kapıldığından yağı Eros’un yüzüne döker. Eros uyanır uçarak uzaklaşır ve Psyche’nin ona ihanet ettiğini ve ilişkilerini mahvettiğini ve bir daha asla birleşemeyeceklerini söyler. 

Psyche kaybettiği aşkı bulmak için arayışlara girer ve Afrodit’in sarayında hapis tutulan Eros’u görebilmek için Afrodite yalvarması tavsiye edilir. Afrodit aşkını kanıtlaması için ona 3 imkansız görev verir. 

Eros’la tekrar birleşmek için can atan Psyche kararlı bir şekilde ilk 2 görevi başarıyla yerine getirir. 3. Görevde yer altına Hades’e giderek güzellik iksirini taşıyan kutuyu Afrodite getirmesi istenir. İksiri getirene dek kutuyu açmaması tembihlenir. Kutunun içinde iksir yerine uyku ve rüya tanrısı olan Morpheus saklanmaktadır. Meraklı Psyche kutuyu açar ve uykuya dalar. 

Eros neler olduğunu anlar ve saraydan kaçar. Zeus’a Psyche yi kurtarması için yalvarır. Aşklarından etkilenen Zeus daha da ileri gider ve Psyche’yi ölümsüz yapar böylece aşıklar sonsuza dek birlikte olur. 

----
https://www.greekmyths-greekmythology.com/psyche-and-eros-myth/

sayfasından çevrilmiştir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder